Saturday, May 23, 2009

Wednesday, May 20, 2009

S-au dus undeva in dreapta


si nu i-am mai vazut niciodata. Cred, dar niciodata nu poti fi sigur de ceva. Acum, peste cateva minute, cand voi pleca in oras, poate ca vor fi in acelasi autobuz - cu nisip in papuci si sare de mare pe buze, frunte si obraji. Si chiar daca n-am vazut niciodata pescarusi in Brasov, poate ca azi voi da nas in nas si cu ei, in piata, langa taraba cu mere.

Sunday, May 17, 2009

Bill Jay

http://www.billjayonphotography.com/index.html

Oameni răi cu pistoale şi cuţite


Lewis Paine a încercat să omoare un om. Pe secretarul de stat William Seward - da, îmi dau seama că nimeni n-are habar cine sunt indivizii aceştia, însă nici nu contează, important e că primul a vrut să-l ucidă pe al doilea, a fost prins şi apoi spânzurat. Tânărul Paine a fost fotografiat cu cătuşele la mâini (asta se întâmpla în 1865) şi pentru mulţi din zilele noastre chipul lui aduce periculos de mult cu cel al unui fotomodel-cult. Ursuz, sfidător, obraznic şi modern prin înfăţişare. Până şi hainele cu care era îmbrăcat ar putea să fie purtate şi în prezent, fără să stârnească mirări. Adică dacă n-ai ştii că a făcut parte din conspiraţia care a dus la asasinarea lui Lincoln şi că, prin urmare, e oale şi ulcele acum, ai putea crede privindu-i portretul că e un fotomodel agreat de Avedon. Ori actor rebel ce joacă numai în filme independente, scriitor francez de romane existenţiale, obscure, sau un artist contemporan - din acela care ar vrea să arunce cu grenade în Pieta şi să urineze pe statuia lui Shelley. Sper că se înţelege ce am vrut să spun.
Omul care l-a fotografiat se numeşte Alexander Gardner; tot el l-a portretizat şi pe preşedintele Lincoln. Portretul lui Paine e cât se poate de simplu. Documentar. A fost făcut pe vaporul care îi ducea pe conspiratori la închisoare. Trei luni mai târziu au fost spânzuraţi. Se ştie că tânărul Paine şi-a înfipt cuţitul în carnea secretarului de stat şi a rănit, foarte grav, alte câteva persoane. În lumea colecţionarilor de fotografii de epocă e admirat, mai ales de către domnişoarele care s-ar jura, cu mâna pe inimă, că l-ar fi luat de bărbat. Mă îndoiesc de înţelepciunea acestei idei, însă e treaba lor. Poate că, aşa cum îmi spunea un prieten, anumite muieri simt faţă de bărbaţii răi o teamă ademenitoare.

Tot cam pe la mijlocul secolului al XIX-lea, Mark Twain era reporter la ziarul Morning Call din San Francisco. Singurul reporter.
Toata povestea pe Liternet:
http://atelier.liternet.ro/articol/7624/Alina-Andrei/Oameni-rai-cu-pistoale-si-cutite.html

Tuesday, May 12, 2009

Aş putea să inventez





o poveste despre un păun pitic, evadat de la ZOO. Să zicem că a ieşit printre gratii. După, pe alee, a intrat în botul unui motan gri ce-a putut să iasă liber pe poartă. L-a ţinut cu gingăşie în partea dreaptă, printre molari. Văzându-i obrazul umflat ai fi putut crede că suge o bomboană cu lapte şi caramel. Pentru că motanul era domestic, nu l-a înghiţit, ci l-a scuipat delicat şi mai ales politicos la picioarele primului trecător cu papuci roşii pe care l-a întâlnit în drum. Şi-a şters fulgii de pe bot de pantalonii domnului. Păunul ar mai fi putut să se ascundă, ilicit, în buzunarul unui vizitator trist, cu ochelari de soare. Însă nu spun astfel de lucruri pentru că aş începe să le cred şi n-ar fi deloc bine.
P.S.
De fapt era jaguar, nu motan gri. Şi-a sărit arcuit peste paznici, ca la Olimpiada de la Beijing, proba săritura cu prăjina, atingându-i cu coada pe la nas. Unul a strănutat pentru că era alergic la feline.
P.S.S.
Dar mă abţin să spun astfel de lucruri.

Wednesday, May 6, 2009

Peisaj urban cu prosoape


cu zapada, pantaloni pusi la uscat, bloc si soare, cu mine si ochelari, migrena, parca, cu vrabii care nu se vad si-un dop frumos de pluta la care m-am uitat lung si apoi am plecat.

Monday, May 4, 2009

Incotro, Romanian Visual Survey


Prima ediție a Romanian Visual Survey reunește lucrările a 42 de artiști vizuali, acoperind o gamă foarte variată de medii și de stiluri. Selecția încearcă să fie un eșantion reprezentativ pentru ceea se întamplă în prezent in universul vizual românesc, neavând însa pretenția de a fi exhaustivă.
http://www.incotro.org/