Wednesday, September 26, 2007

Azi

in oras e o zi urata, cu oameni rai si tristi. Dar mai ales rai. Nesuferiti. Sa dispara!

Concursul foto IRAF


International Romani Art Festival

Monday, September 24, 2007

Lautrec si damele lui buclate, cu fuste involburate si picioarele azvarlite spre tavan





"La Gitane de Richepin" - printre ultimele postere desenate de Toulouse Lautrec. Nu e cu dansatoare ce au picioarele ridicate spre vazduh, impleticite in volane crete, bulbucate, ci cu o dama foarte imbracata, ascutita la chipul ce i se vede din profil. Afisul reprezenta reclama unui spectacol despre atractia fatala (cum altfel) dintre mai multi domni pofticiosi de farmece trupesti si-o tiganca pe nume Rita. La final, eroina fuge in lume cu fratele sau vitreg, un june focos, asa cum se cuvine in astfel de drame. Rolul principal era jucat de actrita Marthe Mellot, sotia lui Alfred Natanson. Numele dansului merita pomenit din mai multe motive, dar principalul consta in faptul ca l-a fotografiat pe Lautrec. Pictorul stand in sezlog, atipit, cu ochelari si-o palarie pleostita. O para ca de plumb, pe care totusi o banuiesc a fi coapta, zemoasa, zace in fotografie, pe marginea fotoliului grosolan. Sta acolo de parca numai pe mine ma astepta, sa bag mana in fotografie, s-o inhat si s-o musc pe furis, ca sa nu-si dea nimeni seama de furaciune.
In alt cadru, facut in acelasi loc, pictorul citeste o scrisoare. Foi albe, tremurande in mainile sale. Unii spun ca aceste fotografii au fost facute de Thadee, fratele lui Alfred Natanson, pe vremea cand nu ma nascusem. In urma cu 117 ani. Altii se jura ca Alfred e autorul, iar in anumite antologii (cum ar fi in volumul scris de Helmut Gernsheim, "Tendinte estetice 1839-1960") este trecut Maurice Guibert, cert e ca cei care ar putea sa limpezeasca misterul, sunt oale si ulcele. Guibert a fost bun prieten cu Lautrec.
http://atelier.liternet.ro/articol/4966/Alina-Andrei/Lautrec-si-damele-lui-buclate-cu-fuste-involburate-si-picioarele-azvarlite-spre-tavan.html

Saturday, September 22, 2007

A tribute to photographer Kevin Carter



http://kevincarterfilm.com

"On July 27, 1994 Carter drove to the Braamfonteinspruit river, near the Field and Study Center, an area he used to play at as a child, and took his own life by taping one end of a hose to his pickup truck’s exhaust pipe and running the other end to the passenger-side window. He died of carbon monoxide poisoning at the age of 33. The last person to see Carter alive was Oosterbroek's widow, Monica. Portions of Carter's suicide note read:

"I am depressed ... without phone ... money for rent ... money for child support ... money for debts ... money!!! ... I am haunted by the vivid memories of killings & corpses & anger & pain ... of starving or wounded children, of trigger-happy madmen, often police, of killer executioners...I have gone to join Ken if I am that lucky."

Criticism surrounding his Pulitzer Prize winning photograph and the death of a close friend, Ken Oosterbroek, who was accidentally shot and killed in Tokoza on April 18, 1994 while covering township violence, may have contributed to Carter's suicide."
http://en.wikipedia.org/wiki/Kevin_Carter

Friday, September 21, 2007

Studio



Una boda en el estudio del fotografo. 1879
Pascal-Adolphe-Jean Dagnan-Bouveret (1852-1929)

Thursday, September 20, 2007

Poza facuta in martie


intr-o zi in care a plouat. Prin fereastra uda am vazut o alta fereastra, aburita(ce dadea intr-o baie in care cineva facea dush).

Wednesday, September 19, 2007

Sculptura din carnati de Plescoi, la Muzeul Taranului Roman

La Muzeul Taranului Roman va avea loc, joi, 20 septembrie, vernisajul expozitiei "Eva a trait la Plescoi", unde sculptorul Adrian Ilfoveanu va expune o statuie din... carnati de Plescoi.Vor fi expuse si fotografii realizate de Nicu Ilfoveanu.
Mai multe informatii pe Hotnews:
http://www.revistapresei.ro/articol_84323-Sculptura-din-carnati-de-Plescoi-la-Muzeul-Taranului-Roman.htm

Tuesday, September 18, 2007

Zi verde, insa nu de nuanta fisticului



O femeie tanara nu poate face o plimbare pe camp fara sa culeaga flori. Adela le culege metodic, cu ochiul atent, cu gesturi de preciziune, parca ar urmari vietati iuti si viclene - din Adela, de G. Ibraileanu

Sunday, September 16, 2007

Barthes - mazgalit, subliniat, incercuit

Una din cartile lui Roland Barthes, gasita intr-un raft al bibliotecii judetene din Brasov ("Placerea textului", editie iesita din tipografie anul trecut, la editura Cartier), e plina de sublinieri artagoase si mazgalituri ascutite, admirative. Am identificat cel putin trei tipuri de pasta de pix, prin urmare si trei posibili "suspecti". Primele pagini: pasta albastru inchis, sublinieri ondulate si fragmentate. La pagina 15, pasajul despre vointa de desfatare a textului a fost marginit in partea dreapta cu o linie verticala, langa care respectivul mazgalitor (ori respectiva mazgalitoare) a scris "Superb", cu litere subtiri, insiruite una peste alta, ca pe treptele unei scari invizibile. Cuvintele "depaseste palavrageala", din mijlocul frazei, cred ca i-au atras cel mai mult atentia, din moment ce-au primit din belsug linii apasate peste literele tiparite. La cateva pagini departare, acelasi scris insa alt pix: albastru ceva mai inchis, spre negru, cel putin asa mi se pare privind pagina la lumina becului. Acolo unde Barthes vorbea despre forma omeneasca a textului, aceeasi persoana a subliniat "a corpului nostru erotic", inconjurand ultimul cuvant printr-o stangace bucla; in partea stanga a paragrafului mana a notat "esential!". Scriitura identica, cu litere inghesuite, ce ma face sa cred ca apartine unei tinere. Un alt pix, cu pasta rosie, a subliniat doar cateva cuvinte si numai la pagina 57, si anume: "oratorul-comediant" si "un text unde sa se poata auzi granulatia gatlejului, patina consoanelor, voluptatea vocalelor, o intreaga stereofonie a carnii profunde...". Spre sfarsitul cartii o alta mana s-a intercalat cu prima mazgalitoare, care din cand in cand a mai notat "esential!". Un cititor apasat a scris intr-un colt: "sambata de vazut Bergman!". Scriitura neingrijita, nervoasa. Pacat ca nu a precizat data, ora, postul unde urma sa fie difuzat.

http://atelier.liternet.ro/articol/4947/Alina-Andrei/Barthes---mazgalit-subliniat-incercuit.html

Monday, September 10, 2007

Visezi?

Stancil pe zidul unei case de langa Biserica Neagra, Brasov. Un melc zambitor, abulic, care intreaba: Visezi?

Waking Life - Floating



Waking Life - Dreamers

Sunday, September 9, 2007

Automobil cu racire pe baza de fistic

Citat:
— Acesta e un automobil cu aburi, cu opt roti si racire pe baza de fistic, explica Elice. Are patru roti dedesubt si patru deasupra. In mod obisnuit masina merge pe rotile de dedesubt; rotile de deasupra sunt pentru cazul ca se rastoarna.

In locul rezervorului obisnuit, spuse el, in masina se afla un cazan pentru incalzirea apei gazoase. Aburul format prin incalzirea apei mareste presiunea asupra pistonului, astfel ca rotile se invart mai repede. In spatele cazanului se afla agregatul de preparare a inghetatei cu fistic, care este necesara pentru racirea cilintrului. Inghetata, topita datorita incalzirii, intra prin teava in cazan si serveste la ungerea motorului. Masina are patru viteze: intai, a doua, a treia si a patra, pentru marsarier. In partea din spate a masinii exista o amenajare pentru spalatul rufelor. Spalatul se poate executa in timpul mersului, la oricare dintre viteze. Cand e in repaus, adica in timpul opririlor, masina taie lemne, framanta lutul si face chirpici si, de asemeni curata cartofi.

Aventurile lui Habarnam si ale prietenilor sai, de Nikolai Nosov.

http://habarnam.org/?to=habarnam&cap=18

Thursday, September 6, 2007