Monday, July 16, 2007

Interpretari juste, nepartinitoare, ale portretelor si peisajelor solare





Fragment.
Un privitor care se va intreba care e ideea, de ce am tinut aparatul gresit, directionat spre soare, de nu se mai vede nimic, si in general se minuneaza de ce nu folosesc aparate de ultima generatie, nu are de ce sa-si mai piarda timpul.

Totusi, fiind o persoana cu cei sapte ani de acasa, politicoasa si amabila, pentru acestia ma grabesc sa ofer cateva lamuriri necesare, un dictionar explicativ de genul: ce ar trebui sa se inteleaga din portretele si peisajele solare ale Alinei Andrei.

Asa. Incep:

2. Lumea privita printre genunchi, cu capul in jos si fundul in sus. Tulburare generala, brusca si violenta, a functiilor organismului. Nalucire, nazareala, nazarire, vedenie.
3. Viziuni distopice, pe alocuri dropice, prielnice in stepele unde se gasesc dropii cu gatul lung drapat, picioare puternice si penaj divers colorat. Dezechilibru acut. Soc anafilactic.
5. Un medic oarecare, aplicand metode tipice de investigare, va ajunge la concluzia ca autoarea acestor peisaje solare da nota de mecanisme psihice de defensiva, menajandu-si Eul prin pulsiuni si refulari, e intr-o permanenta postura infantila, sufera de nevroze si travaliu oniric, fobii, manifestate prin agresivitate fizica, etica si verbala, sadisme si masochisme turbulente si mai ales acute. Si nete. Raportandu-se la refuzul sau de a se maturiza, nu se poate spune decat ca inca din burta mamei intregul libido avea ca sursa de placere lumina solara, descompusa in fasii drepte sau circulare, ce-i ajungeau pe epiderma prin ombilicul matern (orificiu abdominal prin care trece cordonul ombilical la fetus, cicatrice ramasa pe abdomen dupa caderea cordonului ombilical, sau si mai simplu: buric). Aceasta interpretare nu este admisa de toti psihanalistii. Cu certitudine Jung ar respinge-o, acuzind-o de reductionism. Ca sa dam un exemplu, absurdele gogoloaie de soare nu mai reprezinta un substitut pentru fericire, ci un simbol al Sinelui jungian.
6. O critica la adresa societatii de consum si a fructozei (si de ce nu, a glucozei).

http://atelier.liternet.ro/articol/4771/Alina-Andrei/Manual-de-fotografie-Interpretari-juste-nepartinitoare-ale-portretelor-si-peisajelor-solare.html

No comments: