Sunday, September 9, 2007

Automobil cu racire pe baza de fistic

Citat:
— Acesta e un automobil cu aburi, cu opt roti si racire pe baza de fistic, explica Elice. Are patru roti dedesubt si patru deasupra. In mod obisnuit masina merge pe rotile de dedesubt; rotile de deasupra sunt pentru cazul ca se rastoarna.

In locul rezervorului obisnuit, spuse el, in masina se afla un cazan pentru incalzirea apei gazoase. Aburul format prin incalzirea apei mareste presiunea asupra pistonului, astfel ca rotile se invart mai repede. In spatele cazanului se afla agregatul de preparare a inghetatei cu fistic, care este necesara pentru racirea cilintrului. Inghetata, topita datorita incalzirii, intra prin teava in cazan si serveste la ungerea motorului. Masina are patru viteze: intai, a doua, a treia si a patra, pentru marsarier. In partea din spate a masinii exista o amenajare pentru spalatul rufelor. Spalatul se poate executa in timpul mersului, la oricare dintre viteze. Cand e in repaus, adica in timpul opririlor, masina taie lemne, framanta lutul si face chirpici si, de asemeni curata cartofi.

Aventurile lui Habarnam si ale prietenilor sai, de Nikolai Nosov.

http://habarnam.org/?to=habarnam&cap=18

2 comments:

vlad dumitrescu said...

as putea sa iti spun un domnul trandafir-ish "brava baieti!" dar serios acum , genial!

Anonymous said...

Nu credeam sa il regasesc pe Habarnam pe net. "Aventurile lui Habarnam" a fost cartea care mi-a insotit copilaria, pentru inceput ilustratiile iar mai apoi povestea, recitita la nesfasit...