Friday, April 18, 2008

Bas Jan Ader, Olandezul disparut care iubea marea

Despre Bas Jan Ader am aflat intai ca iubea marea, apoi, urmatorul lucru, ca probabil nu se mai afla in viata. De fapt toti spun ca a murit pentru ca a disparut undeva in Atlantic cu barca lui cu tot, una ceva mai mare decat o coaja de nuca. Asta s-a intamplat in 1975, si daca de atunci n-a mai dat nici un semn de viata, inseamna ca a murit, nu? Bas Jan Ader era artist conceptual. In ultimii ani numele lui a fost redescoperit de generatiile tinere de artisti.
S-a nascut pe 19 aprilie, 1942, in Olanda. Tatal sau a fost impuscat de nazisti intr-o padure. Cand s-a facut mare, Bas Jan Ader s-a fotografiat stand in picioare, printre copaci. In al doilea cadru, e prabusit la pamant. Din Olanda a plecat in Maroc si de acolo a ajuns cumva, pe apa, pana in America, unde s-a inscris la un institut de arta. Asa. Mai stiu ca s-a casatorit cu o Mary Sue Andersen, a studiat filosofia si candva, cand inca se mai afla in Olanda, obisnuia sa-si stearga desenele cu guma, imediat dupa ce le termina. In 1970 a facut primul sau film. La inceput se vede cum sta pe un scaun, cocotat pe acoperisul casei din Los Angeles. Dupa cateva clipe se clatina si din cauza asta, in mod firesc, se prabuseste. Imagini cu nimic iesite din comun, in alb negru, si totusi, in acelasi timp, absurde. Daca imi amintesc bine, in timp ce se rostogoleste ii zboara un papuc din picior. Filmul nu dureaza mai mult de cateva secunde, cat ai clipi de cateva ori, dar te impresioneaza cat sa-l povestesti in stanga si-n dreapta, chiar daca la drept vorbind nu prea ai ce sa explici despre ce ai vazut. Un barbat sta cu fundul pe scaun. Scaunul e pe acoperis. Barbatul se clatina. Cade.
http://atelier.liternet.ro/articol/5727/Alina-Andrei/Olandezul-disparut-care-iubea-marea.html

http://basjanader.com/

1 comment:

Pen Drive said...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Pen Drive, I hope you enjoy. The address is http://pen-drive-brasil.blogspot.com. A hug.