Thursday, October 27, 2016

PIONAJ (TranşEU) / Alina Andrei, George Roșu, la No Man's Land

No Man's Land – Zece discursuri din arta contemporană românească.
Zece expoziții focus dedicate orașelor participante la ediția din acest an a Nopții Albe a Galeriilor: Arad, Baia Mare, Brașov, București, Cluj Napoca, Craiova, Iași, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara - la Rezidența Scena9, str. I.L. Caragiale, nr. 32, Bucureşti, 30 septembrie.


PIONAJ (TranşEU)


Instalaţie/obiect
Cele două tabere ale războiului cu graniţele şi baricadele lor, elastice şi mereu sesizabile, cu cele cel puţin două cateogorii de pioni: cei implicaţi direct - cei care au arme şi tranşee şi ordine de dat şi de îndeplinit, dar nu invincibili şi cei implicaţi indirect, - cei majoritari, dar nu învingători ci victime sigure, cei care fug, cei care se ascund, cei care pierd.
George Roşu:Alina Andrei:

Ce faci dacă mâine începe războiul? Sau azi? Aici. E o întrebare pe care am pus-o multor rude şi cunoscuți. Morți, refugiați, morți, refugiați, morți, ruine – e ceea ce rămâne pe retină după orice buletin de știri externe. Am asistat la astfel de discuții în baruri și sufragerii unde televizoarele sunt deschise toată ziua. Discuții lejere, ca despre o tragedie care totuși nu ni se va întâmpla și nouă.

Cei în vârstă, care de obicei se tem de refugiați, nici nu se gândesc să plece din țară -„Unde să fugi“? Cel mult s-ar ascunde în pivnițe. Mi-au amintit de resemnarea ciobanului din „Miorița“ care află că o să fie ucis. Alții (mai puțini) ar vrea să lupte.

Cei tineri vor să fugă. Oriunde, dacă se poate înainte ca primul foc să fie tras în aer. În scenariile pe care și le-au făcut am inclus tehnici de supraviețuire care se bazează pe internet, telefoane mobile, bancomate, bilete de avion sau trecut granița pe jos, cu ajutorul GPS-ului.

Din toate aceste frânturi de discuții am făcut o machetă cu oameni de hârtie. Oameni în care se pot recunoaște și vizitatorii expoziției, sau nu. Sunt și eu acolo, printre personaje. Personaje pe care le-am mutat cum am vrut pe machetă, le-am înlocuit, le-am reparat după bunul plac. E ok, sunt din hârtie. În realitate, nu va fi la fel.

Alina AndreiNo comments: